Tillbaka till nyheter
11 april 2024 11:20

SoMe-inlägg från lärare leder till nytt individuellt ämne, godkänt av Skolverket!

Sophia Adrian, djurvårdslärare på Realgymnasiet Borlänge valde att stolt dela med sig av sina personliga inlägg på Facebook om skolans hundtrim och moderna lokaler. Effekten av dessa Inlägg resulterade i ett nytt individuellt ämne – Pälsvård och hundfrisering inom GY25, som godkänts av Skolverket. Det i sin tur öppnade upp för ett godkännande från Svenska Kennelklubben om certifiering av elever.

SoMe-inlägg från lärare leder till nytt individuellt ämne, godkänt av Skolverket!

- Jag delar gärna med mig av det jag gör på dagarna för mina följare, berättar Sophia. Både om hur jag har det på skolan, i vårt hundtrim och i våra lokaler, förklarar hon. Att det sedan skulle mynna ut i att bli certifierade kurser för Realgymnasiet och nytt individuellt ämne till GY25 hade jag inte vågat drömma om. Det känns både roligt och väldigt viktigt för våra elever och deras framtid.

Vi bad Sophia berätta mer

- Genom mitt SoMe-inlägg och min bakgrund inom hundtrim, blev jag kontaktad av en hunduppfödare som visade sig vara medlem i Svenska Kennelklubbens Utbildningskommitté. De blev intresserade av min hjälp till att kvalitetssäkra branschen. Jag blev självklart jättestolt och glad när jag fick den förfrågan och vi fick även en viktig kontakt för det fortsatta arbetet med den nu godkända kursen i Pälsvård, berättar Sophia.

Hon förklarar vidare att det egentligen började redan hösten 2021, när Realgymnasiet Sundsvall startade upp en pilot om att specialisera en kurs om Pälsvård. Hanna Casell, programansvarig för Hund inom Lärande stöttade skolan med kursens olika delar och berättar hur hon fick kontakt med Sophia.

- Jag visste sedan tidigare att Sophia har stor kunskap utifrån hennes bakgrund som hundfrisör och att hon utbildar elever inom just Pälsvård på Realgymnasiet i Borlänge, berättar Hanna. Jag tog därför kontakt med henne och vi påbörjade ett gemensamt arbete. Det i sin tur gjorde att skolan blev intresserad av att starta samma kurs, säger hon. Tanken var att fler Realgymnasier skulle kunna göra detsamma och nu har Västerås startat sitt första år, vilket känns jätteroligt.

Sophia förklarar att tack vare kontakten med Svenska Kennelklubbens Utbildningskommitté, valde hon tillsammans med Hanna att starta upp en bredare referensgrupp för att kunna utveckla kursens specifika innehåll.

- Här fick vi med oss stora aktörer som Svensk Kennelklubb, Djurbranschens Yrkesnämnd och Sveriges Hundfrisörer, berättar hon. På så sätt lyckades vi verkligen skapa den kvalitativa bredd och kunskap som vi behövde. Målet var ju att få våra elever att uppnå en helt annan kvalitativ nivå genom certifieringen.

De första certifierade eleverna i Borlänge och Sundsvall tar sin examen till sommaren. Karin Halvarsson, en av de elever som examineras till sommaren berättar att bristen på hundfrisörer är stort och att det är ett yrke där man får lära sig något nytt, varje dag. Under sin APL-tid (Arbetsplatsförlagt lärande) på Irland fick hon bland annat se och jämföra olika arbetsförhållanden och arbetssätt, vilket hon tyckte var intressant.

– Det var bra att träna på att få prata på ett helt annat språk med nya människor i en helt ny miljö. Jag tyckte hela resan var som ett äventyr, avslutar hon.

Målet var att få våra elever att uppnå en helt annan kvalitativ nivå genom certifieringen!