Tillbaka till nyheter
1 december 2021 11:02

Lärandedagen 2021. Tillsammans gör vi skillnad!

Torsdagen den 18 november samlades 700 kollegor på den årliga kompetens- och inspirationsdagen, Lärandedagen 2021. I år var Lärandedagens upplägg digitalt och medarbetare kopplade upp sig tillsammans från olika platser runtom i landet. Inspirerande föreläsningar varvades med goda exempel från verksamheten. Tillsammans gör vi skillnad var temat för denna dag.

Lärandedagen 2021. Tillsammans gör vi skillnad!

Maria Wiman pedagog på Skapaskolan pratade om värdeskapande lärande och hur det skapar engagemang hos elever. Marias elever har stoppat ett känt tv-program från att läggas ner, samarbetat med pensionärer på serviceboenden, utbildat hela Sverige i netikett, samlat in pengar till barnsoldater och dragit i gång en nationell kampanj för att rädda världens hajar. Elevdelaktighet på riktigt och en riktigt spännande föreläsning.

En annan uppskattad föreläsning var Kjell Enhager som delade med sig om ledarskapsfrågor och hur man når sina mål som ett team, hur man bidrar som individ och grupp till framgång.

"Teach Meet" var även detta år med som uppskattad programpunkt. Goda exempel som gynnar både verksamhet, elever och barn i förskolan uppmärksammades. De verksamheter som delade med sig denna gång var Realgymnasiet i Borås, Odenskolan och förskolan Omvärlden i Upplands Väsby, Realgymnasiet i Stockholm och Realgymnasiet i Örebro.

Under programpunkten ”Tillsammans gör vi skillnad” hade alla som ville, möjlighet att dela med sig av hur de gör skillnad på olika sätt. Ett perfekt sätt att inspirera och föra fram budskapet att alla, var och en, kan göra skillnad i stort som i smått.

En av de som deltog på Lärandedagen var Oscar Semb, rektor på Erlaskolan Östra i Norrköping.

- Föreläsningarna gav mycket nya tankar, när jag lyssnar in medarbetarna hos oss. En särskild höjdpunkt var att se hur entusiastiska lärarna blev av innehållet om värdeskapande lärande. Idag finns det redan exempel på liknande arbetssätt hos oss. Engagemanget och viljan finns alltså redan idag. Men detta ger oss energi att gå vidare med hur vi kan utveckla våra arbetssätt och vår organisation på ett sätt som fungerar hållbart i praktiken. I kombination med bland annat våra satsningar på elevhälsoarbete kan vi stå riktigt starka framåt.