Tillbaka till nyheter
2 oktober 2018 11:15

Elever på Realgymnasiet i Norrköping deltar i forskningsprojekt

Elever från hästutbildningen, djurvårdsutbildningen och teknikutbildningen på Realgymnasiet i Norrköping kommer att delta i ett nytt forskningsprojekt som startar i höst. Projektet är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Campus Norrköping och RISE Acreo. Målet för projektet är att använda tryckt elektronik för att identifiera skador hos hästar i ett tidigt skede.

Elever på Realgymnasiet i Norrköping deltar i forskningsprojekt

Studenter på Civilingenjörsprogrammet Elektronikdesign på Campus i Norrköping kommer i sitt examensarbete att utveckla systemet. Sensorerna placeras i en sula under hästens hov för att i ett tidigt skede kunna identifiera rörelseförändringar som skulle kunna tyda på en skada.

-Vi tycker det här är ett väldigt spännande projekt att delta i. Att eleverna får lära på riktigt och se hur det går till ute i verkligheten är viktigt för oss. När chansen att delta i detta forskningsprojekt presenterade sig så ville vi självklart vara med, säger biträdande rektor på Realgymnasiet David Hedberg.

Eleverna kommer att på olika sätt att få vara med i utvecklingsarbetet av systemet och förhoppningen är att projektet ska bidra till att fler tjejer får upp ögonen för tekniska utbildningar.

-Vi vet ju att det behövs mer tjejer på våra teknikutbildningar. Både på gymnasial nivå och på eftergymnasial nivå. Genom att delta i projektet så hoppas vi att kunna bidra och lyfta de olika möjligheter som finns i en yrkesroll som ingenjör. Att man exempelvis kan kombinera intresset för hästar och teknik samt forskning, fortsätter David.