Tillbaka till nyheter
25 maj 2021 14:21

Elever på Erlaskolan Östra deltar i Erlakocken

För femte året i rad arrangerades nyligen tävlingen Erlakocken på Erlaskolan Östra. Elever i årskurs 8 deltog i kocktävlingen som är en del av ett ämnesövergripande projekt där eleverna förutom att tävla i matlagning i hem- och konsumentkunskapen samtidigt utför uppgifter i ämnena svenska, engelska och bild. En jury bestående av personal på skolan fick ta del av elevernas matlagning.

Elever på Erlaskolan Östra deltar i Erlakocken

-För oss på Erlaskolan så är på riktigt är viktigt. Vi jobbar ämnesövergripande och eleverna skapar något som även blir en slutprodukt. Det är roligt och lärorikt för eleverna, säger Caroline Regn, hem- och konsumentkunskapslärare på skolan och som leder projektet.

Välja tema
Under tävlingsdagen har eleverna jobbat i olika lag där de också valt vilka rätter de vill tävla med. 

- Vi valde ett vegetariskt tema. Vi lagade Halloumi- och morotsbiffar med klyftpotatis och tzatziki som huvudrätt. Som efterrätt hade vi en digestivekexbotten med hallonparfait toppat med hallon, blåbär och jordgubbar med passionsfruktskärnor, säger ett av lagen.

Eleverna fick en och en halv timma på sig att tillreda och laga maträtterna. Under den tiden skulle de även fota sina rätter till den digitala kokbok som de tar fram på bilden.

På svenskan fick eleverna skriva om varför de valt sina rätter och hur de tyckte att det var att jobba tillsammans under projektets gång. Samma uppgift har de sen gjort i sitt moderna språk, engelskan och i vissa fall även modersmål.

Eleverna blev under dagen bedömda utifrån kriterierna smak, röd tråd och utseende på rätterna. Juryn tittade dessutom på hur eleverna tillagat maten, hygien, teamwork och ordningssinne. Svårighetsgrad i köket bedömdes av hem- och konsumentkunskapsläraren Caroline Regn.

-Eleverna fick fina priser för sin insats och alla som deltog i tävlingen har fått sina recept publicerade i en digital kokbok som kommer att finnas tillgänglig för nedladdning på webben, avslutar Caroline.

Lyssna på mer om detta i ett inslag på P4 Östergötland.