Nichlas Rundqvist

Nichlas Rundqvist

Mentor, Realgymnasiet i Norrköping

Hej Nichlas! Hur kan en arbetsdag se ut för dig?
Jag jobbar som mentor och att beskriva en arbetsdag är nästan omöjligt med tanke på att den ena dagen aldrig är den andra lik, vilket också gör jobbet så fantastiskt roligt. Det kan vara allt från att få en nulägesrapport om vilka som är sjuka eller lediga till avstämningsmöten med arbetslaget, representanter från andra arbetslag samt rektorn.

Dagarna kan fyllas med planerade och oplanerade elevmöten gällande exempelvis studieteknik, oro i något ämne eller något privat problem. Det blir även möten med mentorskollegor, pedagoger, specialpedagog, EHT osv förekommer självklart också. Planering inför kommande mentorslektioner är också väldigt viktigt, för tillfället håller jag på och ska avsluta ämnena argumentation och kritiskt tänkande som jag har kört med mina två ettor under fyra mentorstider.


Varför jobbar du på just Lärande?
Det var en slump faktiskt, när jag såg tjänsten som mentor hos Lärande blev jag helt såld och sökte direkt och hade lyckan att få tjänsten, vilket jag inte ångrat en sekund då jag idag har världens bästa jobb. Så fort jag klev in på skolan så kände jag mig hemma. Med min bakgrund inom HR och ungdomar via familjeenheten i Norrköpings kommun så kände jag att det skulle passa mig som handen i handsken, vilket det också gjort.


Vad har du lärt dig i jobbet?
Att det finns ett stort behov av oss mentorer inte minst då från elevernas sida som uppskattar att vi har tystnadsplikt och inte sätter betyg. Vi blir en trygg punkt för ganska många elever och i vissa fall enda punkten. Det lärde jag mig ganska snabbt.


Vad är ditt bästa minne hittills?
Oj, det är så många bra minnen så det är svårt att välja, det skapas bra minnen så gott som varje dag. Ett är definitivt då vi tillsammans hjälpte några skoltrötta treor till en examen under våren förra året. Där gjorde inte minst mina kollegor ett helt fantastiskt bra jobb. Det var peppning och coachning på hög nivå.


Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?
Största utmaningen är definitivt att få så många elever som möjligt att utvecklas. Det kan vara i vissa fall att nå godkänt och få sin examen, men också att få de elever som ligger bra till betygsmässigt att få nya utmaningar och lyfta sig ytterligare. Sedan självklart också den rent personliga utvecklingen, för de ska ju faktiskt vidare i livet, antingen till universitetet eller ut i arbetslivet.


Vad är du stolt över att ha bidragit till?


 Jag är oerhört stolt över att vi har en sådan fin och lugn miljö på vår skola där jag tycker samtliga bidrar på sitt sätt med att den fina stämningen kvarstår. Sedan är jag otroligt stolt över förtroendet som jag har lyckats bygga upp tillsammans med de flesta av mina elever.
 

Hur skulle du beskriva kulturen på Lärande?
 Öppen, ansvarsfull och med ett bra samarbete över gränserna, ganska prestigelöst.


Vad är det roligaste i din roll?
Hela den här tjänsten är så fantastiskt rolig och det är ett privilegium att få jobba med det här, så jag har svårt att välja ut något speciellt. Hela den här resan, mötet med alla dessa hungriga ungdomar som jag har fått möjligheten och förtroendet att vara med och påverka och faktiskt göra skillnad. Jag kan påverka och skapa en tro hos många av dem genom att bara lyssna, bekräfta och se dem, vilket ofta resulterar i växande ungdomar som vågar se framåt genom att till exempel sätta upp mål för framtiden. Vi får aldrig glömma att det finns ett driv i varje människa, det gäller ”bara” att skapa förtroende och bygga relationer så brukar drivet kunna lirkas fram.

Vill du också jobba med oss?

Prenumerera på våra lediga tjänster som ex. idrottslärare eller visa aktuella jobbannonser.

”Jag får påverka och faktiskt göra skillnad. Det känns fantastiskt!”